fredag 29 februari 2008

Helg ljuva helg!

Nu är det fredagkväll igen och lugnet är på väg att infinna sig. Snön har vräkt ner i tre dagar nu, så nu är det mer vintrigt än det har varit nån gång tidigare den här vintern. Vilket är jättebra för alla ungar som fick sportlov idag!

Vi som inte har lov får göra det bästa vi kan av helgen!

I veckan har det blivit lite bloggande, istället har tiden gått åt till andra viktiga saker som måste göras ute på landet. Snöskottning, hämtning av spån, flytta hösilagebalar mm. Men i helgen ska jag passa på att fota lite mer så jag har lite bilder att visa upp!

Hur som helst, ikväll tänkte jag att ni skulle få kika lite på vår tvbänk som vi fyndade långt inne i Norrlands inland:

Tyvärr saknas marmorskivan och än har vi inte riktigt löst vad vi ska ha istället så det ligger bara en omålad limträskiva ovanpå (men det får ni inte se!).....

Imorgon kommer jag nog att åka in till stan och shoppa lite med mamma och min syster. Jonas planer involverar snö, bräda och drake:

tisdag 26 februari 2008

Shoppingbegär!

Efter att ha läst om Fru A:s frivilliga köprestriktioner för 2008 har det känts bättre med mina mindre frivilliga restriktioner. På ett sätt är det skönt att inte kunna handla så mycket och jag vill ju gärna leva så miljövänligt som jag orkar, MEN... (eller mään som Tony säger)...gud va skönt det var att få lön igen i måndags, för första gången på 5 månader! Att vara tjänstledig och studera blir man inte rik på :( Eller man blir ju rik på kunskap men det mildrar ju inte shoppingsuget direkt!

Eftersom pengarna brände lite i fickan var jag så illa tvungen att gå på stan en liten sväng igår. Det var så länge sen jag var där att det till och med hade öppnat nya affärer! Trots allt blev det inte så många inköp, men man måste ju reka lite först!


Ett efterlängtat köp var i alla fall nya numret av Lantliv. Min prenumeration gick ut vid årsskiftet och pga "köprestriktionerna" blev det ingen förnyelse. Men nu ska jag läsa och njuta!

På Indiska förälskade jag mig i ett påskägg som också fick följa med hem!


Det kan hända att det blir en liten liten shoppingrunda på lördag också :)

Ny skepnad!

Hej och välkomna till Livet på Bergagårdens nya stil :)

Till sist efter mycket pyssel, och hjälp från min egen dataexpert - min bror Marcus - har jag lyckats få till layouten så att jag känner mig hyfsat nöjd. Det är fortfarande lite grejer kvar, måste fylla på mina länklistor osv, men det tar jag när jag har tid. Jag hoppas att sidan ser ok ut i alla webbläsare, jag har kollat i Mozilla firefox och i IE 7,0. I äldre versioner av IE kan det bli lite långa avstånd mellan rubrikerna men det får vara så.

Hoppas att ni får en riktigt bra tisdag!

söndag 24 februari 2008

Remake...

Jag fick ett infall och började ändra i blogglayouten, och alla länkar försvann, men jag jobbar på det.
Tyvärr är jag inte riktigt nöjd än så vi får se, kanske blir det fler ändringar framöver...

Är våren på väg?

Igår var en riktigt härlig vårvinterdag, solen sken och fåglarna kvittrade. Till och med de gamla hästarna har börjat få lite vårkänslor, Rappe galopperar runt i hagen som en dåre och slänger iväg riktiga bocksprång av glädje! Han har ingen aning om att han faktiskt snart fyller 25 år.

Vi har fortsatt förberedelserna uppe i det kommande sovrummet lite, avloppssystemet är ute och spånskivorna som täckte golvet är på väg upp. Troligtvis blir det ett massivt trägolv, 15,8 cm breda plank, som ska dit. Vi har skissat lite på inredningen också och funderat på hur tusan man ska kunna använda rummet på bästa sätt. Takhöjden är ju tyvärr ganska begränsande, men jag tror att vi har kommit på en fungerande lösning. Ni får väl se så småningom!


I vardagsrummet har gardinerna som Jonas köpte på IKEA snart kommit upp. Ett fönster kvar. De är extremt tunna men det passar bra nu till våren och sommaren. (Lite mörk bild, men ni ser nog vad jag menar)


Måste visa en flaska som vi hittade ute i en av bodarna också!

torsdag 21 februari 2008

Läsning för byggnadsvårdare!

Idag blir det lite lästips för byggnadsvårdsintresserade! Och lite lobbyverksamhet för Svenska Byggnadsvårdsföreningen.


Som medlem i föreningen får man en tidskrift som heter Byggnadskultur. Den innehåller artiklar och information om byggnader, historia, exempel och annat smått och gott som kan intressera en byggnadsvårdare mfl.


Nästa bok, eller man kanske kan kalla det för häfte, är ett nummer av tidskriften Västerbotten som ges ut av Västerbottens läns hembygdsförening. Det är nummer 2 från 1978 och det handlar om målade möbler. Otroligt vilka hantverkare det har funnits ute i landet! Förr i tiden kunde de göra häftiga möbler!


Sista bilden visar tre ganska olika böcker. Gysinges Handbok No 8 känner ju de flesta till men den är värd att nämnas igen. Den har varit oumbärlig för oss, inte för att vi handlat jättemycket utan för att det finns så mycket inspiration i den.

Häftet från Hålla Hus har jag nyss fått tag i så jag har inte tittat i det så mycket men det finns säkert intressanta aspekter att läsa om i den också! Särskilt om man tänker bygga nytt.

Boken Flyttning av gamla hus köpte vi eftersom vi funderat på att flytta en mindre timrad stuga till gården, men för tillfället har planerna ändrats lite. Skulle dock vilja ha alla delarna i serien "Byggnadsvård i praktiken", speciellt delen om invändig renovering (Länk till boken på Adlibris)!

Ha en bra kväll!

söndag 17 februari 2008

Strålande sol!


Idag har vädret verkligen varit härligt! Vi gick en promenad längs skoterspåret bakom huset och sedan tillbaka längs ån och solen värmde riktigt skönt! Vilda letade bävrar men hittade bara några ingångar som hon inte vågade krypa in i, som tur var.

Ska visa lite blandade bilder idag. Urtavlan som vi köpte på tradera har fått ett litet urverk från Clas Ohlson så nu har den blivit en klocka som sitter på väggen i köket!


Sen skulle jag ju också visa er vårt senaste tradera-fynd, nämligen två stycken gamla franska strömbrytare i porslin och mässing, supersnygga! Vi har satt den ena i hallen i trappan. Blev riktigt bra :)


Näe, nu är det dags för middag snart. Ikväll blir det premiär för vårt "egenodlade" lammkött. Lammstek kryddat med citron, rosmarin och vitlök! Håll tummarna för att vi ska lyckas, vi var och köpte en ny ugnstermometer igår...

fredag 15 februari 2008

Rosor och tulpaner på alla hjärtans dag!


Äntligen är det fredag igen och en skön helg ligger framför oss! Igår var det ju, som ni alla förmodligen märkt, Alla hjärtans dag. Här på Bergagården firades dagen med blommor, god mat och en hjärtformad efterrätt!

Ikväll blir det, till Jonas stora besvikelse, ännu en Let's Dance-kväll :) Det är ju så roligt att se hur de blir duktigare och duktigare och vilka fina kläder de har!

Idag fick vi hem ett nytt Traderafynd också, ska fota och visa er snarast!

Go'kväll!

tisdag 12 februari 2008

Listigt...!

Idag kommer det att handla om lister, och då specifikt golvlister. Kanske inte det första man tänker på när det gäller inredning, men det är en väldigt viktig del. Lister är också väldigt jobbiga, de ska målas och geras och passas ihop vilket ofta tar extremt mycket tid och ork!

Utan lister på plats känns dock rummet inte riktigt färdigt.

De första bilderna är inspirationsbilder tagna på Tullgården i Ratan utanför Umeå. En jättemysig restaurang och ett härligt utflyktsmål på sommaren! Visst känns listerna rejäla och äkta!


Följande bilder är vårt försök att göra passande lister till vårt hus. I köket valde vi att använda vanlig allmogelist från Norra trä och bygg. Längs köksinredningen satte vi en list också för att försöka få en äldre stil på inredningen. (Och för att efterlikna mitt drömkök - Sundby från Kvänum)! Det blev rätt bra tycker jag. I alla fall med tanke på hur det såg ut innan.


I hallen blev det en budgetvariant där vi hyvlade gullringspanel för att få en enkel men rejäl golvlist. Listerna spikades med klippspik. (Ska målas en gång till :)). Lite skavanker känns helt ok, det bidrar bara till charmen. Längtar dock tills golven också är klara...



I vardagsrummet körde vi med återanvändningsprincipen. Den gamla takpanelen som revs ner fick ett nytt liv som golvlister, krönta av en bröstlist. Här har vi målat med matt linoljefärg, men även här ska de egentligen målas ett varv till. (Undrar när det ska bli av? Det har ju snart gått ett och ett halvt år sen de kom upp...)


Ha en bra kväll och en bra onsdag! Imorgon kommer min sambo hem från Stockholm och han har varit på IKEA och köpt gardiner till vardagsrummet :) Hoppas att de är fina!

Godnatt!

söndag 10 februari 2008

Ibland blir det inte som man tänkt sig!

I helgen hade jag ju tänkt måla stolarna och lite lister, men har jag gjort det? Icke. Så tyvärr för alla er som vill se inredning: ni får hålla er till tåls! Det kommer mera om ett tag, ge inte upp!

Istället har vi träningskört timmer med Raymo! Det gick väldigt bra! Igår övade vi och drog några stockar fram och tillbaka på vägen, men idag blev det arbete "på riktigt". Raymo fick dra färdigsågat virke till ladan där det ska ligga och torka och sen fick han dra upp två nya stockar från skogen.


Det enda som är lite problem är själva förspänningen. Han är lite fjantigt rädd om sina skenben bak och trippar omkring lite men vi har kört med "desensibilisering" och försökt att avdramatisera alltihop och det funkar i alla fall bättre och bättre! Vi har konstruerat specialskaklar av rep klädda med en ganska styv vattenledningsslang. Det innebär att de är lite flexibla och att han inte känner sig lika instängd och sen kan han inte skada sig på dem om han skulle bli rädd. Än så länge kör vi utan tömmar och leder honom i grimskaft istället. Blir mindre komplicerat då :)

Så är det dags för en ny vecka igen och söndagsångesten börjar komma krypande... Och på tal om ångest - vilken katastrof på melodifestivalen igår! Christer Sjögren vidare till final! Usch och usch och fy!

lördag 9 februari 2008

Blääää...eller kanske bääääää!


Usch vilket dåligt väder det varit idag. Riktigt trist. Regn, snö, regn, snö omvartannat.

Har inget mer att säga idag, återkommer med mer roliga saker imorgon!

onsdag 6 februari 2008

Tick-tack tick-tack tick-tack...

Vi har upptäckt fördelarna med Tradera! Perfekt sätt att fynda på när man inte har tid att åka på loppis eller antikaffärer. Sista sekunderna innan auktionen avslutas är det superspännande att se om någon hinner bjuda över!

I helgen köpte vi en gammal urtavla som vi tänker sätta ett verk i och ha i köket. Den har en jättefin patina men är inte så stor.


Idag la jag det vinnande budet på två strömbrytare i porslin och mässing! De behöver vi verkligen! Jag ska visa dem när de kommer!

I övrigt ligger allting här hemma lite på is. I och med att vi båda haft fullt upp med jobb så tar vi det lite lugnt med renoveringarna - tiden räcker inte riktigt till - men till helgen så börjar det nog klia i fingrarna igen! Stolarna står ju och väntar på att bli ompysslade och ett antal lister vill bli målade :)

måndag 4 februari 2008

Härliga helg!

Det blev inget arbete på det nya projektet i helgen. Istället åkte vi hem och hälsade på våra föräldrar i helgen. Och rotade lite i deras gömmor förstås!

På vinden ovanför garaget hos mamma och pappa hittade vi två stolar som min pappas morfar har gjort, visst är de fina! Farmor har påbörjat en renovering av dem (hon har renoverat fyra stycken som står i mamma och pappas matsal) så de ser lite sorgliga ut just nu, men med lite kärlek ska de nog kunna bli ännu vackrare.


Egentligen är jag inte så förtjust i att måla om orginalmålade möbler, brukar aldrig göra det, men i det här fallet är det inte så mycket kvar av målningen eftersom farmor redan skrapat och spacklat dem nån gång för längesen.


Med lite vatten, linoljesåpa och ny linoljefärg blir de nog som nya! Svårare är det med sitsen. de har kvar originalsitsen med sadelgjord och tagelstoppning, men de är riktigt slitna efter att ha legat på en kallvind (där svalorna bott) i en massa år. Måste fundera lite på hur jag ska fixa dem.


Vädret var härligt i söndags och en ridtur i solskenet var precis rätt uppladdning för den första hela arbetsveckan på nya jobbet! Idag har jag lyckats ha sönder min nya dator.... ser fram emot imorgon... :)

Förresten, om ni vill se någon som jag tycker har lyckats med ett sovrum som liknar mitt planerade så tycker jag att ni ska kika in hos Målargården, om ni inte redan gjort det!

PS. Har lagt in en ny månadsbild längst ner också! Det är ju faktiskt redan februari! DS.

lördag 2 februari 2008

Nästa projekt?

Vi har några projekt på planeringsstadiet och ett av dem som jag prioriterar är att göra ett sovrum på övervåningen. Hela övervåningen är egentligen ett enda stort projekt men det är bara sovrummet som är helt oinrett, dvs det finns inget golv och inga innerväggar.


Problemet med rummet är att det är en väldigt låg takhöjd så det blir mer ett sovloft än ett sovrum. Från början var tanken att vi skulle sänka ned golvet, men efter en liten undersökning insåg vi att det inte var möjligt.

Innan vi flyttade in hade de tidigare ägarna påbörjat en renovering och hade tänkt bygga badrum och bastu (!?) i rummet. Fråga mig inte hur det skulle gå till, men de hann lägga ner ett helt avloppssystem i golvet innan de flyttade. Så nu måste vi ta upp golvspånplattorna, plocka upp avloppssystemet och sedan planerar vi att lägga ett parallellsågat furugolv.


Vad som ska vara på väggarna har jag inte helt bestämt än. Kanske blir det en mönstrad tapet eller så blir det lumppapp målad med äggoljetempera... vi får se. Taket lämnar vi som det är. Det är för mycket slöseri med material och arbete att göra om ett relativt nyuppsatt tak, bara för att vi har en fix idé att allt ska vara "gammalt"... Men det ska målas vitt. Vid skorstensmuren som kommer upp vid ingången till rummet ska vi lägga nån slags stenplattor för att kunna ha en liten gjutjärnskamin.

Ni ska få följa renoveringen men det kommer nog att ta ett tag eftersom vi har en del andra saker på gång också...

Vad tror ni? Kan ni visualisera slutresultatet?